MakePrintable: 3D Baskı ve 3D Modelleme için Yeni G-Kodu Dönüştürücüsü

MakePrintable tarafından çıkarılan yeni bir araç, G-kodu komutlarından istenilen data ve detayları toplayabiliyor ve bunları yeni bir 3D modeli ortaya koymakta kullanabiliyor
MakePrintable: 3D Baskı ve 3D Modelleme için Yeni G-Kodu Dönüştürücüsü.

MakePrintable: 3D Baskı ve 3D Modelleme için Yeni G-Kodu Dönüştürücüsü

Birçok 3D yazıcı kullanıcıları ‘yazdır’ butonuna basmaya ve bir STL dosyasının yavaşça yazdırılmasını izlemeye alışkınken, birçoğu da üç boyutlu bir nesne ortaya çıkarken extrüderin onu nereye koyması gerektiğini söylerken neyi kastettiğine yabancı olabilir.

G-kodu, otomatik makineler tarafından fiziksel bir nesne ortaya çıkartılırken komut setlerine karar vermek için kullanılan dildir. MakerBot ve Ultimaker tarafından yapılanlar gibi birçok masaüstü 3D yazıcıları için bu yazıcının püskürtme hareketini, hızını, pozisyonunu ve her bir dizi için kullanılan filament miktarını içermektedir.

Bir G-Kodu dosyası, SolidWorks veya MODO tarafından yaratılanlar gibi  orijinal bir STL 3D modelinden  ‘dilimler’ veya yatay katmanlar üreten 3D baskı yazılımı tarafından oluşturulur. Bu komutlar yazıldıktan sonra, yazıcı son parametre ayarlarına göre bir 3D baskısı ortaya çıkarabilir. Bu komutlar kullanıcı ve yazıcıya özel ayarlar ile üretildiği için, bu da G-kodunun başka yazıcıları hedef almasını veya orijinal modelde düzenlemeler yapabilmesini bile neredeyse imkansız hale getirmektedir.

MakePrintable tarafından çıkarılan yeni bir araçsa, G-kodu komutlarından istenilen data ve detayları toplayabiliyor ve bunları yeni bir 3D modeli ortaya koymakta kullanabiliyor; ki bu da son olarak orijinal G-kodu dosyasını kullanarak meydana gelen yazdırma sürecinin bir çıktısını temsil etmektedir.

MXD3D tarafından 2009’da bir oyun stüdyosu olarak kurulan ve o zamandan beri daha yapımcı-dostu teknolojiler yapmaya odaklanan MakePrintable, kullanıcılara kolay bir dört adımlık işlemi kullanarak 3D baskıda 3D dosyalarını optimize etmelerine yardımcı olan online bir 3D dosya onarım hizmetidir.

Şirketin yeni G-kodu Dönüştürücü özellikleri kullanıcılarına Dönüştürücü’nün çıktısını kullanarak ve basitçe ayarları değiştirerek veya orijinalG-kodu dosyasında kullanılmamış olan diğer yazıcıları hedef alarak; G-kodunu yeniden üretme süreci esnasında G-kodunu yeniden kullanabilmelerine izin vermektedir.

Şirkete göre, Dönüştürücü’nün çıktısı daha fazla düzenleme için kendi 3D yazılımlarına aktarabilecekleri  .OBJ veya .STL formatlarında olacağı için, usta kullanıcılar ve 3D tasarımcıları bir modeli birden fazla düzenleme şansına sahip olabilecekler.

Araç her 3D yazıcı kullanıcı için gerekli olmasa da, 3D dosya ve iş akışları için genişletilmiş imkana ihtiyacı olan kimileri için çok yararlı olacaktır. Özellikle de yeni filament tiplerinin fazlaca bulunduğunu gördüğümüz bu günlerde çok faydalı olacaktır.