EnvisionTEC’in 3D-Bioplotter®’ı Nasıl Çalışır?

EnvisionTec 3D-Bioplotter®, biyobaskı pazarındaki geleceği en parlak biyoyazıcıdır. Yazılımı sayesinde farklı sıcaklıklarda farklı malzemelerin kullanımına olanak sağlar.

EnvisionTec'in 3D-Bioplotter®'ı, ürünleri geleneksel bir 3B yazıcıyla aynı şekilde inşa ediyor. Ayrıca plastikler, metaller veya reçineler kullanmak yerine, 3D-Bioplotter® iskele oluşturmak için biyomalzeme kullanır ve bu iskelelerin üzerinde hücre kültürü sistemleri oluşturulur.

Tıpkı geleneksel 3B yazıcılarda olduğu gibi, 3D-Bioplotter® kullanılarak CAD programında veya CT taramasından üretilen bir 3B modelden yararlanılarak ürünler oluşturabilir. Kullanıcılar nasıl yazdırılacağını tanımlamak için tasarlanan 3B modeli dilimleyerek tarama yapabilir. Daha sonra bu bilgi ile kod oluşturulur ve bu kod 3D-Bioplotter®'a gönderilir.

Mekanik, mimari ve inşaat gibi sektörlerde kullanılan prototip nesneler tek bir malzemeden yapılabilirken, hücrelerle yapılan çalışmalarda tasarlanan nesnenin çoğunlukla tek tip bir malzemeye sahip olması istenmez. Bioplotter, bir modeli 5 farklı malzemeyle basabilme yeteneği sayesinde hücresel çalışmalar için uygundur.

Tek bir yapıyı oluştururken farklı malzemeleri aynı anda püskürtebilmesi sebebiyle 3D-Bioplotter®'ın baskı kafalarının değiştirilmesi gerekir. 3D-Bioplotter®, ekstrüzyona tabi tutulan malzemeye bağlı olarak “baskı kafalarını” değiştirmek için programlanabilen CNC benzeri bir takım tutucu ile donatılmıştır. Biyomühendislik uygulamalarının çoğunda gözenekli yapılar tercih edilir. Makinenin baskı kafalarını değiştirme yeteneği, kullanıcıların modellerini daha iyi kontrol etmelerini sağlamak için ardışık baskı katmanlarının akışını ve aralığını değiştirmeye de yardımcı olabilir.

İlgili video linki:

3D-Bioplotter®: 3D Printing Biofabrication- https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=5SUw8IJUHpM

Kaynak: https://www.engineering.com/3DPrinting/3DPrintingArticles/ArticleID/9646/Bio-Engineering-can-Leverage-AM-with-the-3D-Bioplotter.aspx

İlgili Resimler