Butik mücevher üretiminde 3D yazıcı dönemi başladı

Mario Christian Lavorato ve kardeşi okul zamanlarında takı yapmaya başladılar. Yaptıkları bu takıları boncukların cazibesiyle görsel açıdan çekici hale getirdiler. Kilden çıkardıkları ürünleri elleriyle şekillendirdiler. Ama şimdi bütün bu zahmetli işleri bırakıp 3D yazıcılarla üretime başladılar.
Butik mücevher üretiminde 3D yazıcı dönemi başladı.

3D baskılı Mücevherleri Paketlemek İçin Butik Laboratuarlar

 

Mario Christian Lavorato ve kardeşi okul zamanlarında takı yapmaya başladılar. Yaptıkları bu takıları boncukların cazibesiyle görsel açıdan çekici hale getirdiler. Kilden çıkardıkları ürünleri elleriyle şekillendirdiler.

32 yaşındaki Lavorato üniversitede mimarlık okudu ve 3D yazıcılarının nasıl kullanıldığını da öğrendi. Toronto’da şirketi bulunan Daniel Christian Tang, Lavorato’ya %40’lık bir kar marjı talep etti.

3D baskı yöntemi son birkaç yıldır büyük ilgi görüyor. Eskiden 3D baskının maliyeti oldukça yüksekti. Şimdi ucuz, hızlı ve hassas bir şekilde yapılabiliyor. Ama Lavorato’nun şirketi yalnızca altın ve platin şeklindeki balmumu modelleri yapmak için üç boyutlu yazıcıları kullanmak yerine bu yazıcılarla son ürünleri üretmektedir.

Daniel Christian Tang’ın 3D görüntüleme yazılımıyla kolye, küpe veya bilezik tasarlamanın 100 saat kadar sürebileceğini söyleyen Lavorato, bir kere tanımlandığında kopyalarını basmanın bir saatten az süreceğini söyledi. Yalnız biraz farklı tasarımlar isteyen müşterilerin işlemlerinin birkaç saat sürebileceğini söyledi.

Kişiye özel üretimde oldukça arttı. Dublin'de kuyumcu Love & Robots, küpelerinin tasarımlarında tarihi işlemelere de yer veriyor.

American Pearl.com’un web sitesinden inci rengini ve boyutunu seçtikten sonra kolye uzunluğunu ve tasarımda kullanılacak olan metali istedikleri gibi özelleştirebiliyorlar. American Pearl’ın çevrimiçi kolunu yöneten Eddie Bakhash, 3D baskı kullanarak çok sayıda özel iş yapabildiklerini, bu işlem sayesinde üretim maliyetlerinin %75 oranında azaltabileceğini söyledi.

Baskı işlemleri mükemmel değildir. Az miktarda altın tozu bırakır. Wohlers Associates'in başkanı araştırmacı Terry Wohlers, "Çoğu kuyumcu iyi tasarım yapabilme becerisine sahip değildir ve bu tasarımları üreten CAD (bilgisayar destekli tasarım) yazılımını öğrenmek çok çaba gerektirir. Bu yüzden zaman içerisinde ailelerinin işlerini devralan gençler sayesinde bu pazar daha hızlı büyüyebilir.” Diyor.

Kar marjları ve teknoloji gelişmeye devam ettikçe daha fazla kuyumcuyu 3D baskıya yönelecek. Lavorato, "Artık bir bilezik basmak 30 ile 45 dakika sürmektedir. Bir iki yıl içinde birkaç dakikaya düşecek. Hatta anında basılabilecek raddeye bile gelecek.” diyor.